Βασιλικός θα γίνω στο παραθύρι σου... 

Οι φίλοι κάγχασαν όταν άκουσαν το νέο: «σκέφτομαι να βάλω φυτά στο καινούργιο μου σπίτι». «Χρήσιμα φυτά, φυτά που θα τρώγονται» βιάστηκα να προσθέσω σε μια προκλητική επίδειξη ...κοιλιοκεντρικής προσέγγισης του κόσμου, προλαβαίνοντας την ερώτηση «τι φυτά, λουλούδια;» (πρόσφατα όμως δεν γέμισαν τα γαστροπεριοδικά με αφιερώματα σε βρώσιμα άνθη;). Αμ’ έπος, αμ’ έργον, προμηθεύτηκα την άλλη κιόλας ημέρα τους βιολογικούς μου σπόρους (ότι κι αν σημαίνει αυτό! βιολογικοί σπόροι;;), αγόρασα και χώμα (ενθυμούμενος ταυτόχρονα παιδικά χρόνια μέσα σε χώματα και λάσπες, που τώρα κατέληξα να αγοράζω ένα ευρώ το πεντόκιλο) και μια πλαστική ζαρντινιέρα (με τις ζαρντινιέρες πρέπει να είσαι προσεκτικός, όπως έχει διδάξει η πρόσφατη ...ιστορία!) και με μια κρυφή περηφάνια φύτεψα τα μικρά σκούρα σποράκια. Κοροϊδεύοντας συνάμα τον εαυτό μου για το τι πραγματικά σημαίνει «βιολογικός βασιλικός» 100 μέτρα από τη Μεσογείων και 50 από την Κηφισίας... Ίσως ότι σημαίνει και …βασιλικός με πίστη στο δημοκρατικό πολίτευμα! 

 Όμως η χαρά ήταν μεγάλη και απροσδόκητη όταν σε λίγες μόλις ημέρες τα μικρά πράσινα κεφαλάκια ξεμύτισαν από το χώμα και σκόρπισαν τριγύρω τη μεθυστική τους μυρωδιά. Χαρά συνοδευμένη και από εκείνη τη μοναδική αίσθηση να φροντίζεις κάποιον, μια αίσθηση σχεδόν πρωτόγνωρη για μένα, μιας μέχρι σήμερα δεν είχα ποτέ την τύχη (ή ατυχία) να έχω ζώο, παιδί ή γυναίκα. Όλα ωραία και καλά λοιπόν, μέχρι εκείνο το «μοιραίο» σαββατοκύριακο που αποφάσισα να λείψω κι όταν γύρισα με περίμενε το άδοξο θέαμα του βασιλικού μου να κείτεται πανιασμένος στο χώμα με τα μισά φυλλαράκια του να έχουν πάρει ένα δυσοίωνο κίτρινο χρώμα. Μια στενοχώρια απλώθηκε στην καρδιά μου, αναμεμιγμένη με τύψεις και ανιμιστικές εικόνες του φυτού να υποφέρει από το βάναυσο μαρτύριο της δίψας που το είχα απερίσκεπτα υποβάλει. Η δε μυρωδιά του, ακόμη έντονα παρούσα (δικαιώνοντας τη λαϊκή ρήση «βασιλικός κι αν μαραθεί, τη μυρωδιά την έχει»-τελικά είναι σοφός ο λαός, ειδικά όταν δεν είναι σε ...εκλογική περίοδο!), έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα... Απομεινάρι, ανάμνηση μιας αποξηραμένης πλέον ζωής... 

 Κάνει ο νους όμως κάτι περίεργους συνειρμούς! Θυμήθηκα έτσι τη μικρή κόρη αγαπημένης φίλης, τότε που έχοντας καταφέρει να ξεχαρβαλώσει το ένα χέρι από την αγαπημένη της κούκλα, έσπευσε για βοήθεια με μια οργισμένη και συνάμα απεγνωσμένη θλίψη στη φωνή «πες μου ότι φτιάχνεται, πες μου ότι φτιάχνεται». Ένα μικρό πρώιμο μάθημα του αναπόδραστου τέλους, του ανεπανόρθωτου; «Πες μου ότι φτιάχνεται»... Πόσες φορές δεν το επαναλαμβάνουμε στην ενήλικη μας ζωή; Πόσες φορές το καταφέρνουμε; Και τι δίψα για δράμα είναι αυτή; Γιατί τελικά ο βασιλικός μου αποδείχθηκε ανθεκτικότατος και αφού τον πότισα, τον χάιδεψα, του μίλησα, του έβαλα ...τραγούδια (όχι industrial προφανώς!), αναστήθηκε και όρθωσε ξανά το περήφανο πράσινο ανάστημα του. Λοιπόν, την επόμενη φορά που θα λείψω για καιρό, για διακοπές, θα τον κάνω προηγουμένως ένα ωραίο πέστο... Ίσως μια παραλλαγή, με εκείνα τα ωραία brazil nuts που μου έφερε πεσκέσι μια άγνωστη πορτογαλέζα φίλη... Ή εκείνο το αγαπημένο μου με φιστίκι Αιγίνης... Για να καταπιούν τη γλώσσα τους και οι παραπάνω «καγχάζοντες» φίλοι! 

 Το πιάτο: Συνταγές δεν θα βρείτε σε τούτη τη στήλη (ο τόπος είναι άλλωστε γεμάτος από δαύτες!) Ίσως κάποιες ιδέες μόνο. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παρασκευές όπως το εκ Γένοβας ορμώμενο πέστο (ή πιστού όπως το θέλουν λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, διαβαίνοντας τα ιταλογαλλικά σύνορα) οι οποίες δίνουν τεράστια δημιουργική ελευθερία για διασκευές: ρόκα, κάρδαμο ή και μυρώνια αντί για βασιλικό, λίγο ή πολύ σκόρδο (ανάλογα με την χμμμ... προοπτική της βραδιάς), παιχνίδια με τους ξηρούς καρπούς και τα τυριά. Μόνο μακριά από «καφρίλες» με κρέμα γάλακτος! 

  Η μουσική: Από τα πιο πολυ-εκτελεσμένα (με αμφότερες τις σημασίες) τραγούδια της παράδοσης μας, με προέλευση από την ...γοτθική Ήπειρο. Γνωστό ακόμη και σε όσους δεν έχουν σχέση με το χώρο. Ειδικά από το ρεφρέν: «το φεγγάρι κάνει βόλτα στης αγάπης μου την πόρτα». 

  Αντώνης Ξαγάς

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati