17/1/09
Εδώ και χρόνια, ο Ξαγάς καυχιέται για τις μαγειρικές του ικανότητες, σε σημείο που να έχει δημιουργηθεί πλέον ένας αστικός μύθος για το αν όντως μαγειρεύει τόσο καλά όσο ισχυρίζεται. Το Σάββατο βράδυ ήταν επιτέλους η ευκαιρία να διαπιστώσουμε αν η πραγματικότητα θα δικαιολογούσε το τόσο hype.
O Ξαγάς έχει τη φήμη του γκουρμέ. Δεν αρέσκεται στις απλές γεύσεις. Μια απλή ζουμερή μπρι(τ)ζόλα με τηγανιτές πατάτες δεν του λέει τίποτα. Αντίθετα, μια μπριζόλα από μοσχαράκι 27 ημερών που τρεφόταν μόνο με γάλα και χορτάρι από την Τρίπολη γαρνιρισμένο με σάλτσα από μούρα, φύκια και ξηρούς καρπούς Αιγύπτου είναι πιο πολύ στο στοιχείο του. Μπήκαμε λοιπόν στο σπίτι με ένα μείγμα δέους και αναμονής για το τι θα ακολουθούσε.
Τελικά ο Ξαγάς ανταποκρίθηκε πλήρως στις περιστάσεις. Το ξεροτραγανισμένο φαλάφελ έστελνε κύματα οργασμού στον ουρανίσκο, ειδικά αν το βούταγες από πριν στο ειδικό ντιπ με βάση το γιαούρτι που υπήρχε παρά δίπλα. (παρέμβαση Διακουράκη: Έπρεπε να υπήρχαν και πιτούλες για να τα τυλίγουμε και να φτιάχνουμε αυτοσχέδιους γύρους). Η πατατοσαλάτα ήταν ιδανικά ισορροπημένη, ενώ ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο μυστηριώδες κανταΐφι με την πράσινη γέμιση που αργότερα μάθαμε ότι είναι βασιλικός, άρα αδίκως το παρκάραμε δίπλα στην τηλεόραση νομίζοντας ότι είναι κάτι απεχθές. Τα ζυμαρικά με τα διάφορα χρώματα έδιναν έναν εξωτικό τόνο στο όλο δείπνο (παρέμβαση Διακουράκη: θα μπορούσαν βέβαια να ήταν ζεστά, ενώ δε θα με χάλαγε και λίγο ρεγκάτο από πάνω), τα οποία θα είχα απολαύσει περισσότερο αν δεν τσίμπαγε ο Καραμπεάζης από το πιάτο μου επειδή είχε στραβομάρα και δεν τα είδε όταν πήγε να σερβιριστεί. Τέλος, κάτι άσπρα μπαλάκια (δεν κατάλαβα τι ήταν, πάντως την άλλη μέρα πήγα τουαλέτα κανονικά) άφησαν πολύ καλή εντύπωση, και σκέφτηκα «είσαι μαλάκας που πήρες μόνο ένα» και μετά ντρεπόμουν να πάω να ξαναπάρω για να μη με περάσουν για λιγούρη.
Συνολικά, το δείπνο θα έπαιρνε με άνεση το άριστα, ωστόσο το επιδόρπιο ήταν μια παραφωνία στην όλη γευστική εμπειρία. Από την όψη, το κόκκινο ζελέ με τα κομματάκια από ρόδι να κρυσταλλίζουν από το διάφανο ποτήρι άφηνε καλές υποσχέσεις για ένα ελαφρύ, φρουτένιο κλείσιμο. Με την πρώτη κουταλιά όμως, οι φάτσες όλων όσων δοκίμασαν άλλαξαν χρώμα και οι περισσότεροι το άφησαν διακριτικά κάπου να μη φαίνεται. Εγώ σταμάτησα στην πρώτη κουταλιά γιατί δεν ήξερα αν εφημέρευε το Γενικό Λαϊκό. Ίσως η συνταγή να έλεγε «προσθέστε ένα σφηνάκι Campari για κάθε 6 άτομα», και ο Ξαγάς να έβαλε ένα σφηνάκι στον καθένα ξεχωριστά. (παρέμβαση Διακουράκη: μου θύμισε το «Ροντέκ» που μου έδινε η μάνα μου όταν είχα βήχα, με το μικρό παιδικό πλαστικό κουταλάκι που ήταν δώρο μαζί με το μπουκάλι).
Μπράβο, λοιπόν, στον Ξαγά, και ελπίζουμε την επόμενη φορά να α) φτιάξει επιδόρπιο της προκοπής και β) να έχει καμιά κόκα-κόλα να τα συνοδέψουμε γιατί ήπια τόσο πολύ κρασί που για να επιστρέψω στο σπίτι το οποίο ήταν στο επόμενο οικοδομικό τετράγωνο μου φάνηκε αιώνας.
-8-
Τάσος Πατώκος
Twitter Updates
Archives
- February (1)
- June (2)
- May (4)
- April (4)
- March (4)
- February (4)
- January (1)
- December (3)
- November (4)
- October (1)
- June (3)
- May (3)
- April (2)
- March (4)
- February (3)
- January (4)
- December (3)
- November (3)
- June (3)
- May (4)
- April (3)
- March (4)
- February (7)
- December (4)
- November (3)
- October (1)
- June (2)
- May (3)
- April (4)
- March (5)
- February (4)
- January (3)
- December (4)
- November (4)
- October (2)
- March (1)
- February (4)
- January (4)
- December (4)
- November (4)
- October (3)
- June (4)
- May (4)
- April (5)
- March (3)
- February (4)
- January (3)
- December (4)
- November (4)
- October (3)
- July (2)
- June (4)
- May (4)
- April (3)
- March (5)
- February (4)
- January (3)
- December (3)
- November (5)
- October (4)
- July (1)
- June (4)
- May (4)
- April (3)
- March (3)
- February (5)
- January (3)
- December (4)
- November (5)
- October (5)
- July (2)
- June (4)
- May (4)
- April (4)
- March (4)
- February (5)
- January (4)
- December (5)
- November (4)
- October (4)
- September (1)
- July (3)
- June (3)
- May (5)
- April (4)
- March (3)
- February (4)
- January (4)
- December (6)
- November (4)
- October (4)
- March (4)
- February (3)
- January (4)
- December (3)
- November (4)
- October (5)
- September (2)
- July (2)
- June (4)
- May (5)
- April (3)
- March (3)
- February (5)
- January (3)
- December (4)
- November (5)
- October (3)
- September (2)
- July (4)
- June (5)
- May (4)
- April (4)
- March (6)
- February (4)
- January (4)
- December (4)
- November (5)
- October (4)
- September (5)
- July (4)
- June (5)
- May (4)
- April (7)
- March (5)
- February (5)
- January (4)
- December (5)
- November (5)
- September (1)
- July (2)
- June (3)
- May (1)
- April (2)
- March (1)
- February (1)
- January (3)
- November (1)
- October (1)
- July (1)
- May (1)
- March (3)
- February (2)
- January (2)
- December (1)
- November (4)
- October (5)
- September (11)
- August (7)
- July (13)
- June (15)
- May (11)
- April (14)
- March (22)
- February (8)
- January (8)
- December (10)
- November (10)
- October (17)
Links
- aliki's washing machine
- all gone
- alt. rock & indie music
- back to mono
- bug in the city
- fantastikoi hxoi
- gatouleas
- gsus_saved
- human traffic
- ibis
- indictos
- lkrory21
- lost bodies
- monsieur hulot
- mouxlaloulouda
- music comma
- music will save us all
- musica-re
- narita
- orphan drugs
- silent crossing
- songs for my funeral
- sonic death monkey
- sound injections
- soundeyet
- stereonova
- tam tam radio
- we are the music makers
- άκου αυτό
- άσματα και μιάσματα
- ακραία μουσικά φαινόμενα
- εδώ λιλιπούπολη
- λευκός θόρυβος
- το σπίτι με τα παράξενα
- φιξ καρέ
9 comments
Comment by κωστας αδαμοπουλος on 2:50 AM
1ον, καλά κάνατε και το αφήσατε το καταΐφι, γιατί μετά ξαναπεινάσαμε
2ον, το ζελέ με το καμπάρι ήταν ιδανικό για να αλλάξουμε ποτό και από το κρασί να περάσουμε στο καλβαντός (ή το ανάποδο, ποιος να θυμάται πια τόσο που είχαμε πιει). Και να φανταστείς ότι κανονικά το σιχαίνομαι το καμπάρι.
3ον, δε λες καλά που ήταν συγκρατημένος και δεν έφτιαξε φιλέτα κροκόδειλου με σάλτσα από φτερό καρχαρία, ζελέ φέτας ή πικάντικο τραχανά με άγουρη μπανάνα όπως το συνηθίζει;
Comment by Anonymous on 9:13 AM
Δυστυχώς κύριε Ξαγά δεν με καλέσατε να απολαύσω την υψηλή σας τέχνη...Με πολύ ή λιγο campari, δεν έχει σημασία...
Σας χαιρετώ.
Μista President
Comment by Anonymous on 10:22 AM
Την επόμενη φορά νομίζω πρέπει να καλέσετε και αναγνώστες. !
Comment by Anonymous on 9:19 PM
Να το Ξαγακάνεις και υπόσχομαι να να σχολιάσω θετικά οιοδήποτε ζελέ με hampari και στη χειρότερη να το δοκιμάσω κιόλας.... Ελεάνα
Comment by Anonymous on 5:43 PM
Εγώ έχω να διατυπώσω μερικά παράπονα: γιατί πάνω απο τα μισά φαγητά είχαν σκόρδο; Μήπως ήταν εσκεμμένο για να μη φάμε εγώ και ο Καραμπεάζης; Μπήκαμε στο στόχαστρο επειδή μας αρέσει ο Morrisey; Γιατί δεν υπήρχε στο μενού το θρυλικό ριζότο με φράουλες; Οι πρώτες φράουλες εμφανίστηκαν ήδη στη λαϊκή. Γιατί ο ρεστο-κριτικός έφερε τούρτα λευκή; Διακρίνω κάποιο ρατσισμό κατά της σοκολάτας, της μαύρης μουσικής και των οπαδών της; Και τέλος, γιατί με το καλβαντός δεν προσφέρθηκαν σοκολατάκια Βελγίου; Όλα τα γκουρμέ γεύματα έτσι τελειώνουν.
Comment by Anonymous on 11:24 AM
Κάνει και delivery ο Αντώνης?
Comment by Anonymous on 9:23 PM
"mas aresei o morrissey"...
gia anemene ligo.
nomizo oti allazoyn ta dedomena...
ego eixa anakalypsei ta soyvlakia leyteris sti nea smyrni to apogeyma kai den polyasxolithika me tipote allo
parameno off gourmet
/aris k.
Comment by Anonymous on 7:54 PM
Axaristoi anthropoi!
Eyge Ksaga ki elpizo na kaleseis kai tous anagnostes tin epomeni fora. Dexomai na symvallo me escalope de saumon à l'oseille des frères Troisgros!
panpil
Comment by Anonymous on 9:44 PM
ρε παιδια...σκεφτειτε και εμας τους απλουε ανθρωπους που αρκουμαστε στην καλυτερη περιπτωση σε μια αστακομακαροναδα!! τι φαλαφελ και μοσχαρακι 27 ημερων μας λετε..καντε κανενα σισιτιο και για εμας!!
Post a Comment