Διαβάζοντας τα πολύ ωραία, ιδιαίτερα στην αντιπαραβολή τους, κείμενα του Βασίλη και του Τάσου για το βιβλίο ‘Η Περί Θεού Αυταπάτη’, θυμήθηκα ένα περιστατικό, που πέρα από την (όποια) πλάκα του είναι ενδεικτικό της βαθειά σκοτεινής φύσης των προσηλυτιστών.

Ήταν που λέτε Σάββατο πρωί κατά τις έντεκα - μια χαρά ώρα για να ξυπνήσεις αν δεν έχεις ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ (κι εγώ δεν είχα), αν όμως έχεις ξενυχτήσει είναι πολύ νωρίς. Εκεί λοιπόν που απολάμβανα τον πρωινό μου ύπνο, ακούω το κουδούνι του σπιτιού να βαράει σα δαιμονισμένο (τώρα που το σκέφτομαι, δεν είναι τυχαία η παρομοίωση). Μια δύο τρεις … πέντε έξι φορές, δυνατά κι επίμονα - ήταν και από τα παλιά εκκωφαντικά κουδούνια, με ξύπνησε για τα καλά. Επειδή όμως δεν είμαι από τους ανθρώπους που πετάγονται ξεμαλλιασμένοι και με μάτια κινέζου για να σηκώσουν τηλέφωνα ή να ανοίξουν πόρτες, παρέμεινα ακίνητη κάτω από τα σκεπάσματα, μέχρι να τελειώσουν οι ομοβροντίες.

Μετά έριξα ένα βλέφαρο στο ξυπνητήρι, 11 η ώρα, ωραία λέω, τουλάχιστον δε μου καταστράφηκε από νωρίς ο ύπνος. Κι ενώ όμως απολάμβανα το χουζούρι μου, ανήσυχες σκέψεις άρχισαν να τρυπώνουν στο μυαλό μου και να το τριβελίζουν. ‘Δεν μπορεί, για να βαράνε έτσι κάτι θα συνέβη… Λες να έπιασε φωτιά; …Λες να έγινε διαρροή φυσικού αερίου;…’ Με κάτι τέτοια σενάρια φόβου και παράνοιας στην πολυκατοικία να κάνουν τη μεταΰπνια νιρβάνα μου κομμάτια, σηκώθηκα σιγά σιγά, έβαλα τη φορμίτσα μου και κατέβηκα στην είσοδο της πολυκατοικίας, έτοιμη να αντιμετωπίσω το τρίτο Ράιχ. Εκεί πέτυχα τον από κάτω μου και τον ρώτησα τι στο καλό συνέβη και στενάξανε τα κουδούνια. «Τίποτα μωρέ» μου λέει «κάτι Ιεχωβάδες ήταν και τους έδιωξα - φοβούνται και οι γριές στον τρίτο».

Και σκέφτομαι τώρα εγώ, αχ και να είχα φιλοτιμηθεί και να είχα σηκωθεί από το κρεβάτι τρεκλίζοντας από τη νύστα, για να ανοίξω στην ‘επείγουσα ανάγκη’. Τους φαντάζομαι να χώνουν στα αγουροξυπνημένα μούτρα μου το βιβλιαράκι ‘Ξύπνα’ (τελικά κυριολεκτούσε ο ποιητής!), έτσι για να μου γίνει το μάτι εντελώς γαρίδα. Και δεν μπορώ να μην φανταστώ τα μπινελίκια που θα έτρωγαν από την υποψήφια ιεχωβού, και –σε μια όμορφη σουρεαλιστική σεκάνς– να τρέπονται σε φυγή slow motion, παραπατώντας τα σκαλιά και ρίχνοντας ιεχωβικά ξόρκια στην οξαποδώ.

Δηλαδή συγγνώμη, αλλά ο μόνος λόγος για να χτυπάς επίμονα το κουδούνι ενώ η πόρτα δεν ανοίγει είναι για να ξυπνήσεις τον ένοικο (ή, ακόμη χειρότερα, να καταστρέψεις τη χαλάρωση μιας λίαν προσωπικής session στο …w.c.) - αν λείπει, όσο και να βαράς δεν πρόκειται να σου ανοίξει ο άλλος του εαυτός. Να τον ξυπνήσεις (στην περίπτωσή μου) - από τις πιο ασεβείς και βάρβαρες κατά τη γνώμη μου παρεμβάσεις στη ζωή κάποιου, να του διακόψεις την ανάπαυσή του ημέρα Σάββατο, ήτοι ημέρα ξυπνητηριακής σιγής, κι αυτό γιατί; Κατ’ αρχάς γιατί πιστεύεις ότι είναι μαλακία να κοιμάται κάποιος τόσο ‘αργά’ (έννοια απόλυτα σχετική, π.χ. για τον παππού μου το ‘αργά’ ήταν οποιαδήποτε ώρα μετά τις 8), οπότε να τον ξυπνήσουμε τον ακαμάτη - αυτός είναι ο πρώτος καταναγκαστικός τους Στόχος (στόχος, σκοπιά, ξύπνα κ.λπ. - φυλλάδες με κάτι απίστευτα κιτς ζωγραφένιους παράδεισους).

Μετά ακολουθεί η δεύτερη ‘επίσημη’ πρόθεσή τους, δηλαδή να σου αμολήσουν τις ιεχωβίστικες μπούρδες τους (δεν τους φτάνει που είσαι χριστιανή ορθόδοξη, τύπος κι υπογραμμός δηλαδή, όχι εκεί αυτοί, να σε κάνουν και ιεχωβού). Δε θέλω καν να σκεφτώ τα μούτρα των αργόσχολων που παίρνουν τους δρόμους και βαράνε τα κουδούνια με θράσος, για να σου πουν ότι ‘φίλε είσαι λάθος, εμείς είμαστε οι σωστοί και κάτσε να μας ακούσεις’. Γιατί αυτή είναι και η πραγματική τους επιθυμία, να στην πουν και να στο παίξουν πνευματικοί άνθρωποι - ανώτεροι από σένα το αδιάφορο χαϊβάνι. Και αλτρουιστές, που αφιερώνουν τις ώρες τους για να σε βάλουν και σένα στο παραδείσιο κλαμπ τους.

Δυστυχώς όμως, αν έχεις την ατυχία να σε πετύχουν, ο σωτήριος χρόνος τους ροκανίζει τον δικό σου πολύτιμο χρόνο - σαν κακός πλασιέ που ξέρει ότι δεν πρόκειται να αγοράσεις το φτηνιάρικο προϊόν του κι όμως απολαμβάνει σαδιστικά την κατάχρηση της ευγένειας και της υπομονής σου. Μετά από μια τέτοια συγκλονιστική συνάντηση, για το μόνο που σίγουρα θα μαρτυρήσεις, είναι για το κακό σου συναπάντημα.

Ροζίτα Σπινάσα

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati