Έχουν καταγραφεί κατά καιρούς μερικές πρωτιές του λαού μας στις διάφορες πανευρωπαϊκές έρευνες, που αν μη τι άλλο, οφείλουμε να τις επισημάνουμε:

1. είμαστε πρώτοι στην κατανάλωση whiskey,

2. βλέπουμε πάνω από 4,5 ώρες tv ημερησίως, καταρρίπτοντας κάθε στατιστική της Ε.Ε.,

3. έχουμε τα περισσότερα κατά κεφαλήν τηλεοπτικά κανάλια, και

4. έχουμε τις περισσότερες αθλητικές εφημερίδες, 12 τον αριθμό, ενώ έχουμε το
χειρότερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Και έπονται και άλλες!

Διάβασα ότι έχει κατατεθεί μια μαζική καταγγελία στο συνήγορο του καταναλωτή σχετικά με τα γεγονότα του Ejekt festival. Άλλη μια, παγκόσμια τούτη τη φορά, πρωτιά μας.

Περιμένω με ανυπομονησία πότε θα συνταχθεί μια παρόμοια καταγγελία για
τις ατέλειωτες ουρές στα μπαρ της συναυλίας των James στα πλαίσια του Fly Beeyond festival, όπου οι θεατές που περίμεναν στις ουρές δεν βίωναν το live feeling, ενόσω άπαντες οι παρευρισκόμενοι ήταν στα πρόθυρα αφυδάτωσης. Σα γνήσιο ελληνικό περιοδικό που σέβεται τη νεοελληνική εσωστρέφειά μας, δεν ασχολούμαστε με τη μη εμφάνιση της Pink και των The Rasmus. Άσε που οι τελευταίοι έχουν εμ(α)φανιστεί ζωντανά ήδη στην πόλη μας προ λίγων ετών.

13,5 χιλιάδες θεατές, λέει ο ανταποκριτής μας, ότι παρευρέθησαν στο Synch
festival. Ευχαριστημένοι διοργανωτές από τη μια. Δυσαρεστημένοι συμπολίτες καλλιτέχνες, όμως, από την άλλη. Σειρά τους να μην ασχοληθούν μαζί μας, χε χε.
Οι fans πάντως ήταν σίγουρα οι χαμένοι της υπόθεσης, τόσο λόγω διοργανωτικών αλαλούμ, όπως π.χ. 1) η εμφάνιση των γκρουπ πριν την ώρα τους, 2) η ύπαρξη άρτιας ταβερνο-υποδομής που ήταν όμως ανεκμετάλλευτη και 3) η επιβολή καλών τρόπων με το στανιό, όσο και εξαιτίας της αφόρητης ζέστης που επικρατούσε ακόμα και μετά τη δύση του ηλίου στην Τεχνόπολη. Αν δεν ήταν δηλ. η γόβα-techno της κουκλίτσας Olgaς και η ισοπεδωτική εμφάνιση των 3 !!!, θα έκλαιγε πολύς κόσμος τα λεφτά του, αν αναλογιστεί κανείς και τις κατωτέρων των προσδοκιών εμφανίσεις αρκετών καλλιτεχνών, είτε λόγω ντεφορμαρίσματος, είτε λόγω ηχητικών προβλημάτων.

Δικαιωματικά, το γεγονός που σημάδεψε συναυλιακά το καλοκαίρι του 2007 έως
τώρα είναι το προαναφερθέν live των chk chk chk. Οψόμεθα για τους manics και τους pumpkins, ενώ και για τους tool ισχύει πάνω κάτω το ίδιο. Κάτι μου λέει ότι η λέξη που θα χαρακτηρίζει το συναυλιακό μέλλον τούτης της χώρας δεν θα είναι άλλο από τη λέξη... metal!

Κι ενώ εμείς ασχολούμαστε εδώ με 3-4 ονόματα, δεν αρκεί παρά να διαβάσει κάποιος τα υπόλοιπα άρθρα του περιοδικού για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασοι τα ονόματα με τα οποία ασχολούνται κάποιες άλλες μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, και έπειτα να κάνει τις ανάλογες συγκρίσεις.

Ένα άλλο πράγμα πάλι που δεν έχω καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια είναι γιατί
τα Μ.Μ.Ε. ευρείας εμβέλειας της χώρας, αγνοούν επιδεικτικά να προβάλλουν
δραστηριότητες όπως για παράδειγμα τα προαναφερθέντα φεστιβάλ, πλην της προβολής των διαφημιστικών σποτ βεβαίως βεβαίως.

Πολλοί καλοθελητές θα σπεύσουν να μας υπενθυμίσουν ότι το κοινό των εν λόγω φεστιβάλ είναι πολύ μικρό και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης τα κανάλια δεν μπορούν να ασχολούνται με μερικές βελόνες μέσα στο σωρό με τ’ άχυρα. Πώς όμως η δημόσια τηλεόραση χρηματοδοτεί και παράλληλα υποστηρίζει εκπομπές με αποκλειστικό αντικείμενο ενασχόλησης π.χ. την έθνικ μουσική, μάλιστα ο υπεύθυνος δημοσιογράφος πήγε πρόσφατα και κάλυψε διάσημο φεστιβάλ χάλκινων γείτονος χώρας, και δεν αφιερώνει ούτε 5 λεπτά δημοσιότητας σε φεστιβάλ που γίνονται στη γειτονιά της;

Για την μπουζουκερί των άλλων καναλιών τι να πει κανείς αφού πλέον θεωρείται παγιωμένη. Άλλωστε δεν έχουμε τίποτα ενάντια στην έθνικ, το αντίθετο μάλιστα. Απλά κουβέντα κάνουμε!

Αυτό το πράγμα πάντως που συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο τον τελευταίο
καιρό είναι ότι η ζωή στην πατρίδα έχει αρχίσει να με κουράζει και πάλι. Σαν να μην
πέρασε μια μέρα, ένα πράγμα!

Στέργιος Αντωνίου

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati