Όσοι μελέτησαν Σωκράτη το ξέρουν, οι υπόλοιποι (εμού συμπεριλαμβανομένου) ας πιαστούν από τις περαστικές ιδέες-αφορμές κι ας το μάθουν το απόφθεγμα: «Μη μου στερείς αυτό που δεν μπορείς να μου δώσεις».

Το αντίθετο ήταν κάτι σαν τη γάγγραινα που επί δεκαετίες ταλαιπώρησε το εγχώριο γίγνεσθαι. Χρησιμοποιώ τον αόριστο ηθελημένα. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι η net age αφήνει τη σφραγίδα της τόσο βαθιά που δεν μπορεί, θα αλλάξει τα μυαλά των μέχρι πρότινος κρατούντων. Και λέω μέχρι πρότινος διότι αν κερδίσουμε μόνον ένα πράγμα απ’ όλο αυτό που γίνεται καθημερινά στις οθόνες μας, αυτό θα είναι ακριβώς η απεξάρτηση απ’ τους κρατούντες, κατέχοντες, αποφασίζοντες κ.ο.κ. Και δεν έριξα τα χαρτιά για να το βρω.

Στο σαββατιάτικο «Το Βήμα» διάβασα ό,τι βγήκε από τη συμμετοχή όλων μας σε μια έρευνα για τη χρήση του internet στις ηλικίες κάτω των τριάντα. Αν κι έχω μάθει σε ανάλογες περιπτώσεις να μην περιμένω τίποτα, χάρηκα που μας βρήκα όλους εκεί. Που εμμέσως αρχίζουν κι ανοίγουν οι πόρτες για να περάσει αυτό το γαμημένο που μας τρώει ώρες ολόκληρες, που το πιστεύουμε όσο τίποτα άλλο, προς το τραπέζι της αποδοχής. Επιτέλους, κάνουμε κάτι εδώ. Κάτι που μας γηράσκει με το σήμερα και το αύριο, όχι με το χθες.

Κάποτε, ερχόταν καλοκαίρι και ξέραμε ότι ο κόσμος που μας διαβάζει, θα παρατούσε μαζί μας τους υπολογιστές και θα έτρεχε στις παραλίες. Το διαδίκτυο ήταν κάπως σα χειμερινό σπορ. Αρχίζω να μην είμαι και σίγουρος πια. Όλες οι εταιρείες ηλεκτρονικών και κινητής τηλεφωνίας έχουν πέσει με τα μούτρα για να μας φέρουν το όνειρο του να μπορείς από οπουδήποτε και φτηνά να είσαι on-line, και στην πιο απομακρυσμένη άκρη του πλανήτη. Θα το δούμε να γίνεται κι αυτό, είναι θέμα χρόνου. Όσου χρειάζεται για να έρθει το μέλλον κάτω.

Την περασμένη Παρασκευή πήρα καθώς γύριζα σπίτι το τελευταίο “Freeze”. Σπάνια το παίρνω, είναι αλήθεια, για τους λόγους που δεν παίρνω και κάποια άλλα περιοδικά. Η ομάδα του, όμως, δούλευε σχεδόν τέσσερις μήνες για να εκδώσει με το τεύχος τη συλλογή “100% Pure Underground” με ηλεκτρονικά σχήματα από όλον τον κόσμο. Ποια η ιδιομορφία της; Τη δηλώνει ο υπότιτλος της: “freeze@myspace compilation”. Είναι το αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού που έκανε για να μας φέρει σε επαφή με μουσικούς και συγκροτήματα που δραστηριοποιούνται στον τόπο του MySpace. Επιλέχτηκαν 26 κομμάτια και τυπώθηκαν σ’ ένα πολύ καλό διπλό άλμπουμ. Το πρώτο παρόμοιο εγχείρημα για τα στενά δεδομένα της αγαπημένης μας ψωροκώσταινας. Αν κάποιος δεν στηρίζει τέτοιες προσπάθειες από όπου κι αν προέρχονται, το λιγότερο θα εθελοτυφλεί και το περισσότερο θα ζει στο δικό του φεγγάρι. Τι να τα κάνουμε τα λόγια, χορτάσαμε…

Και το καλό διπλασιάστηκε με το cd του νέου “Sonik” με 11 αδισκογράφητες μπάντες απ’ τη Θεσσαλονίκη. Τολμηρές και έξυπνες επιλογές, τις ψηφίζω κι αυτές.

Επί δύο οι υπενθυμίσεις, λοιπόν, ότι οι κανόνες του παλιού marketing των δισκογραφικών εταιρειών έχουν σπάσει. Ωστόσο, δεν αυταπατώμαι. Ήδη ψάχνουν οι θιγόμενοι τις προσαρμογές τους κι είναι σίγουρο πως συντόμως θα τις βρουν. Η κατά Karl Marx εξέλιξη, βλέπετε. Μέχρι τότε, όμως…

Πάνος Πανότας

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati