Δεν είχα προσέξει πως ο Μάιος είναι παραδοσιακά μήνας διαγωνισμών. Ε, φέτος και να μην ήθελα… Για κάποιες μέρες, δε, νόμιζα πως βίωνα μια κατάσταση καταδίωξης. Flyers, free press καταχωρήσεις, banners, σποτ στην τηλεόραση, ένας χαμός γύρω από τη μαγική φράση “xxx contest”. Δε χρειάζεται, βέβαια, να αναφέρω ότι η Yurovision την Τετάρτη βράδυ στο Gagarin είναι η πιο διαφορετική, και η ελκυστικότερη, σχετική φάση. Μια ματιά στους 12 που θα παίξουν ζωντανά από ένα κομμάτι και μια ακρόαση του άλμπουμ που θα δοθεί στην είσοδο φτάνουν.

Το θέμα μας σήμερα, ωστόσο, απέχει του κάθε νοούμενου ως διαγωνισμού. Άλλο αν γίνει κι ένας «αφανούς σπουδαιότητας» ή ξέρω εγώ «mouth-to-mouth μουσικών πραγμάτων», οπότε και το αθηναϊκό project ονόματι Background Projection θα βρει σίγουρα μια θέση, καπαρωμένη από κούνια.

Έχω την αίσθηση πως το επίπεδο των εγχώριων σχημάτων έχει ανέβει τόσο πλέον, ώστε μπορούν και παίζουν ως ίσοι προς ίσους στο παγκόσμιο γήπεδο (του άκρατου συναγωνισμού, ξέρετε τώρα), και μάλιστα ρίχνουν τέτοιες δουλειές στα cd players μας που είναι θέμα ήσσονος χρόνου το να παίρνουν και θέσεις με το σπαθί τους στις λίστες και στις ανασκοπήσεις πανταχόθεν. Φέτος το βλέπω ήδη ως πολύ πιθανό.

Το άλμπουμ “Gloomy Songs For Lucid Minds” είναι ανάμεσα σε αυτά με την πιο ουσιαστική και συναρπαστική μουσική που άκουσα κατά το πρώτο τετράμηνο του 2007. Ένα εξαιρετικό άκουσμα, το οποίο βγάζει μέσα από 36 άτιτλα (στο εξώφυλλο, διότι στη σελίδα τους οι τίτλοι υπάρχουν) ορχηστρικά θέματα μια συναισθηματική δίνη που σε γυρίζει και σε ζαλίζει. Υπάρχει το πειραματικό στοιχείο και η νεωτεριστική διάθεση, υπάρχει θόρυβος στο κάτω εύρος της κλίμακας «υποφέρω-δεν υποφέρω», υπάρχουν φολκ πινελιές, υπάρχουν επιρροές από το σύγχρονο, ευρωπαϊκό κυρίως, σκοτεινό ήχο, υπάρχει πληθώρα στην ύφανση, αλλά πρωτίστως υπάρχει αποτελεσματικότητα, υπάρχει μια γλώσσα που σε καθηλώνει, υπάρχει ουσία.
Τουλάχιστον πέντε από τα περιεχόμενα tracks ανήκουν στα πρόσφατα προσωπικά μου favourites. Είναι τα: “Gloomy Talk Part I”, “Gloomy Thoughts Part I”, “Gloomy Ubiquity Part I”, “Gloomy Splendidly Part I” και “Gloomy Machinery”.

Ο δίσκος βγήκε από την ιταλική Feuer. Και είναι το πρώτο νούμερο ενός νέου label που δηλώνει εξαρχής την ελιτιστική πρόσθεσή του να εκδίδει cd-r με τυπωμένα εξώφυλλα σε περιορισμένες κόπιες. Στην Αθήνα πρέπει να ψάξεις λιγάκι για να το βρεις. Δεν ξέρω ποιος ή τι φταίει, αλλά όνειρό μου ήταν και είναι τέτοιες κυκλοφορίες να μπορούν να τις αποκτήσουν όλοι.

Πίσω από το όνομα Background Projection δεν βρίσκεται ένα συγκρότημα όπως το ξέρετε ή μπορεί να το φαντάζεστε, αλλά ένας άνθρωπος μονάχα, κάτι που κάνει ακόμη πιο αξιοθαύμαστο το τελικό του αποτέλεσμα. Οι παρούσες ηχογραφήσεις έγιναν το διάστημα Νοεμβρίου 2005-Ιουνίου 2006. Το αναφέρω για να δείξω μέσα από το ασήμαντο αυτής της λεπτομέρειας πως πρέπει ήδη να υπάρχουν και νεότερες που τις περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η σελίδα τους στο MySpace είναι στη διεύθυνση: www.myspace.com/backgroundprojectionakaxiii.

Και ένα e-mail για επικοινωνία είναι το: b_xiii_p@yahoo.com.

Πάντα τέτοια!

Πάνος Πανότας

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati