Όταν στην κοινωνία επικρατεί η ρητορική των άκρων, τότε μέσα της κάτι πάει περιφανώς λάθος. Έχει όλα τα συμπτώματα ενός άρρωστου οργανισμού που αρκείται απλώς στο να ρίχνει τον πυρετό που τον ψήνει με δυνατά αντιπυρετικά, παραβλέποντας οικειοθελώς τα βαθύτερα αίτια, τον πιθανό καρκίνο.

Με τρόπο ευφάνταστο, η Ευρώπη, ο Παλιός Κόσμος που αναφέρουν τα βιβλία, δείχνει να μη μαθαίνει απ’ την Ιστορία της. Γι’ αυτό, ίσως, αυτή έχει ήδη κάνει τόσους κύκλους παλιότερα και θα κάνει κι άλλους τόσους στο μέλλον. Τα τελευταία 15 χρόνια το αντίπαλο δέος των διαφόρων ακροδεξιών ρευμάτων και οργανώσεων έγινε από μικρό φυτό κανονικό δέντρο. Πού; Στα χώματα που έγινε πράξη η κόλαση του Verdun, που στήθηκαν και λειτούργησαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Auschwitz, που έγιναν οι χειρότεροι εμφύλιοι, που έγινε η γενοκτονία της Srebrenica και τόσα άλλα… Ολάκερος ο προηγούμενος αιώνας είναι γεμάτος από αιματοχυσίες για το τίποτα, μοιάζοντας περισσότερο με ένα χρονολογικό ναρκοπέδιο που όσο κι αν το θες από μέσα του ζωντανός δεν πρόκειται να βγεις! Ο βαδίζων αιώνας μέχρι τώρα κρατεί, του μένουν όμως άλλα 93 χρόνια. Κι είναι αρκούντως πολλά.

Το πιο λυπητερό σ’ αυτήν την υπόθεση είναι πως πρωτοστατούν οι πρώην ανατολικές χώρες. Θέλετε να μιλήσουμε για την Πολωνία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Σλοβακία, την Ρωσία, την Ουγγαρία; Έχουμε ονόματα και συνθήματα που σοκάρουν. Μόνιμοι στόχοι παντού είναι οι ξένοι μετανάστες, οι Τσιγγάνοι και οι αδύναμες τάξεις. Η διαφθορά, η δυσαρέσκεια, η φτώχεια που αυξάνεται, η ανεργία που καλπάζει, η ανασφάλεια για το αύριο, η εγκληματικότητα, το παρακράτος, οι ανισότητες που δε μπορούν να καταστήσουν ισόνομο το Λουξεμβούργο με την Ρουμανία, όλα αυτά που γίνονται θέματα αιωνίων συζητήσεων, αλλά εξακολουθούν να κατρακυλούν στην κατηφόρα χωρίς φρένα, τροφοδοτούν και οικοδομούν τα θεμέλια της νεότερης γενιάς των μελανοχιτώνων.

Και πετυχαίνουν. Αυτό μας λέει το γεγονός ότι πολιτικοί με συνθήματα της ακροδεξιάς βρίσκουν θέσεις στα έδρανα, από τα συμβούλια δήμων, μέχρι αυτά των κοινοβουλίων. Και συνεχώς πληθαίνουν. Μη νομίσετε, εντούτοις, πως ξενοφοβία σημαίνει ασπάζομαι κατ’ ανάγκη το ναζισμό. Αρκεί που επιστρέφουν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φωνές που θυμίζουν τα παραληρήματα διδακτόρων του παρελθόντος, που ανακαλύπτουν «οικονομικά μοντέλα» στις σκοτεινότερες των σελίδων αυτής της ηπείρου.

Όποτε –για να το θυμηθούμε– οι Ευρωπαίοι κατά τους αιώνες που πέρασαν έδωσαν βάση σε ό,τι τους χωρίζει παρά σε ό,τι τους ενώνει κατέληξαν να φορούν πανοπλίες ή τα πιο σικ χακί παραλλαγής του σήμερα και να κρατούν στα χέρια όπλα, κυνηγώντας μάγισσες που παρεμπιπτόντως έβρισκαν κι εκεί που δεν υπήρχαν. Έτσι, για να το θυμηθούμε το λέω… Εδώ στα Βαλκάνια ειδικά, έχουμε και πάμπολλους λόγους παραπάνω.

Δίνω και μια παραπομπή σε ένα σχετικό άρθρο του Φώτη Περλικού στη διεύθυνση: www.e-rooster.gr/articles/perlykos49.htm. Είναι του 2005, αλλά από τότε δεν έχει αλλάξει και τίποτα. Προς το καλύτερο, θέλω να πω.

Πάνος Πανότας

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati