Νούμερο δύο στις εμμονές μου κάθε φορά που γράφω είτε για το Mic, είτε για το Sonik, είτε για οπουδήποτε αλλού, μετά το ανελέητο κατηγορώ κατά των Radiohead για τα τεχνοροκ αμαρτήματα της post-90s ανεξάρτητης σκηνής, αποτελεί το εκ του ασφαλούς ανίερο κράξιμο στους Clash και στο εμπορικό πανηγύρι που στήθηκε από αυτούς και περί αυτών. Το ξεπούλημα της punk αισθητικής αποτέλεσε πρώτο μέλημα των Clash… αφότου άρχισαν να ηχογραφούν δίσκους κάτω του μετρίου και αν δεν ήταν αυτοί ποτέ δεν θα είχαμε την ευκαιρία να δούμε την Καίτη Γαρμπή να προμοτάρει το νέο της άλμπουμ με punk t-shirt στη συνέντευξη τύπου. Ή έστω θα ήταν κάποιοι άλλοι στη θέση τους, αυτό όμως δε μας αφορά!


Χαίρομαι ιδιαίτερα λοιπόν που οι εμμονές μου για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνονται και καλωσορίζω με ένθερμη χαρά το Globe Clash 45 Skate Shoe! Οι εναπομείναντες λοιπόν (κυρίως ο Simonon βασικά που τον μαστίζει και η ανεργία) συνεργάστηκαν με τη γνωστή εταιρία πάνινων υποδημάτων… για να επαναφέρουν στην επικαιρότητα και σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων το πνεύμα του ’77 μέσα από το θρυλικό παπούτσι που τόσα δεινά τράβηξε και όμως άντεξε σε punk-rock πεταλιέρες, σε μάχες εναντίον του νόμου, σε παίγνια του τύπου «κλέφτες και αστυνόμοι» και σε ταξιδάκια αναψυχής στη μακρινή Casbah.

Υπό το ευφυές μότο: Escape the post-punk doldrums with the Globe Mens 45 Clash Skate Shoes! Πόσο θα ήθελα να γνωρίσω το παλικάρι που το εμπνεύστηκε αυτό… Όχι βέβαια ότι υπάρχει και καμιά τεράστια διαφορά με τα T-shirt και όλο το υπόλοιπο merchandising του συρμού που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας του rocknroll πριν ακόμη αυτή γεννηθεί. Απλά αυτά τα λαμόγια οι Clash… με το λάβαρο της επανάστασης να σκουριάζει εντυπωσιακά στις πλάτες τους από πολύ νωρίς … πάντα θα μου κάνει εντύπωση τι φραγκοκυνηγοί ήταν, είναι και θα είναι! Τείνουν να ξεπεράσουν και τον αρχιμάστορα του είδους David Bowie, που σε λίγο θα πληρώνεις απλά και μόνο για να πληκτρολογείς το όνομα του στο internet.Και στον πάτο του παπουτσιού το λογότυπο της μπάντας ασφαλώς!

Κανονικά βέβαια εδώ πρόκειται περί ιεροσυλίας. Δεν έχετε δει εκείνον τον μουσάτο αντιπρόεδρο ενός ινστιτούτου καταναλωτών να διαμαρτύρεται για τους σταυρούς στους πάτους των παπουτσιών που τους πατάμε και είναι σαν να πατάμε τον Χριστό, την ορθοδοξία, την κλεμμένη εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε και τον Πολύδωρα που την πήγαινε βόλτες στην αγκαλιά του; Ιδού λοιπόν και η προβοκάτσια κατά του αγαπημένου μας συγκροτήματος. Αίσχος!Χάθηκε ο κόσμος να το βάλουν στα πλάγια το λογότυπο… να φαίνεται καλύτερα τουλάχιστον, μην πάνε τσάμπα και τα λεφτά μας. Όπως και αυτή η χειροπέδα που έχω με τα αρχικά DM… δεν μπορούσε να το αναφέρει ολογράφως το Depeche Mode ο καλλιτέχνης… να μην κουράζομαι να το εξηγώ κάθε φορά; Είναι πράγματα αυτά τώρα

«Why is it that Rock Stars /Always seem to lie so much? /Joe Strummer once said he cared, but he never really gave a fuck/ Said he'd use the money he made To set up a radio station to make the Airwaves full of something more than Shit /Have you noticed we're still Waiting?»

(Rudimentari Peni: Rotten To The Core-Death Church album 1983)

Άρης Καραμπεάζης

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati